Wat heb je nodig en wat kun je missen? Deze keer ga ik de categorie ‘badderen’ langs aan de hand van de online Prénatal uitzetlijst.

- Babybad (met standaard): ik denk dat iedereen het er wel over eens is dat een babybadje essentieel is voor op de baby uitzetlijst, vooral bij een eerste kindje. In de kraamweek leer je van de kraamverzorgster hoe je een baby in bad vast moet houden, welke temperatuur het water moet hebben, wat je allemaal klaar moet leggen en hoe je een baby moet afdrogen. Toch hebben wij bij ons eerste kind het badje enkel in de kraamweek gebruikt. Daarna ging hij gewoon mee onder de douche! Wij vonden dat zelf een stuk handiger, maar dat hangt allemaal af van je persoonlijke situatie. Bij mijn derde kindje gaan we de kraamweek in zonder babybadje, ik heb enkel nog de TummyTub staan voor het geval dat. Ik zal nog wel laten weten hoe dit bevalt!
- Badslang: de badslang is bedoeld om het badwater eenvoudig af te voeren. Zelf heb ik dit nooit gebruikt, ik zette namelijk het babybad in de inloopdouche van de badkamer. Daar kon ik gewoon de plug eruit trekken, of mijn man het badje op de kop laten legen in de douche. Ik lees online ook hele gemixte ervaringen, de badslang van de HEMA heeft in ieder geval regelmatig gezorgd voor een natte vloer.
- Badthermometer: een badthermometer leg je in het badje om de temperatuur van het water te meten. Een kraamverzorgster gaat je ook leren hoe je bijvoorbeeld met je elleboog kunt voelen hoe warm het water is, maar om te controleren of het water de optimale temperatuur van 37 °C heeft kun je de badthermometer gebruiken. Badwater voor een baby mag niet kouder zijn dan 36 °C en niet warmer dan 38 °C.
- 6 hydrofiele washandjes: deze washandjes zijn van hetzelfde materiaal als de hydrofiele doeken. Ze nemen veel vocht op, ze zijn zacht en ze zijn ook snel droog. Ze hebben allemaal dezelfde maat, maar zijn te krijgen in verschillende kleuren en patronen. Zelf had ik ze niet aangeschaft voor mijn baby geboren was, maar de kraamverzorgster wilde ze wel heel graag gebruiken in het badje. Ik heb toen alsnog een pakketje van 4 stuks bij de HEMA gekocht en na de kraamweek alsnog nooit meer gebruikt.
- 2-3 badcapes/ omslagdoeken: dit zijn super handige multifunctionele doeken. Ik dacht zelf dat ze vooral gebruikt werden als handdoek na het badje, maar ze zijn ook om je baby overdag in te wikkelen om hem lekker warm te houden. Als je meedoet aan Moeders voor Moeders krijg je sowieso al een heerlijk zachte omslagdoek cadeau en zelf heb ik meerdere badcapes gekregen als kraamcadeau.
- 3 hydrofiele multidoeken (optioneel): dit zijn de hydrofiele luiers die onder het kopje ‘verzorging’ ook genoemd worden. Als je daar dus al 12 van in huis hebt is dat meer dan genoeg. Je gebruikt er ongeveer 3 als je baby uit het badje komt. Eentje leg je op het aankleedkussen klaar, eentje gebruik je direct om je baby in te wikkelen als hij uit het badje komt en dan heb je nog een droge om je baby mee af te drogen. Zo leerden wij het destijds van de kraamverzorgster. De standaardmaat hydrofiele doek is 70×70 cm, maar ze zijn er ook in XL formaten van 120×120 cm of zelfs 140×140 cm.
- Waskom (optioneel): dit is een bakje die je kunt gebruiken om je baby op de commode te wassen of om je baby voor het badje in te zepen. Ik heb destijds eentje gekregen bij het oude badje van mijn ouders, maar ik wist niet wat ik ermee moest en ik heb hem ook nooit nodig gehad. Het is helemaal afhankelijk van hoe jij het liefste je baby verzorgt.
- Bademmer (optioneel): de bekendste bademmer is de Tummy Tub. Dit is een bepaald merk bademmer. Een bademmer is een compact babybadje waar je baby rechtop in zit, vaak in een houding vergelijkbaar met de houding in de baarmoeder. Ik had zelf een Tummy Tub cadeau gekregen, maar ik heb hem nooit gebruikt. Onze kraamverzorgster had een ander merk bademmer, waarbij de voorkant iets lager was zodat je er beter bij kunt met je handen en die had ook een bredere rand. Ik weet het merk niet meer, maar hij leek wel op de Bebe-Jou bademmer. Een bademmer is optioneel wanneer je ook al een babybadje hebt.