Wat heb je nodig en wat kun je missen? Deze keer ga ik de categorie ‘voor mama’ langs aan de hand van de online Prénatal uitzetlijst.


- 2 voedingsbh’s: een voedingsbeha draag je na de bevalling wanneer je borstvoeding geeft. Met één hand kun je het clipje bij het schouderbandje losmaken, de cup naar beneden vouwen en je baby aanleggen. Ze zijn soms ook al comfortabel tijdens de zwangerschap omdat ze niet afknellen, dus ook als je flesvoeding wilt geven. De niet-voorgevormde voedingsbh’s zonder beugel zijn heel geschikt tijdens de zwangerschap omdat ze mee rekken met groeiende borsten. Na de bevalling zijn de voedingsbh’s zonder beugels fijn om ’s nachts te dragen, ze houden namelijk zoogkompressen op hun plek. Het kopen van voedingsbh’s voor na de bevalling doe je het beste pas na 36 weken omdat borsten erg van grootte kunnen veranderen.
- Voedingsshirt: deze shirts zijn speciaal ontworpen voor moeders die borstvoeding geven. Ze zijn comfortabel en functioneel, omdat ze meestal een verbogen opening of speciale sluiting hebben. Ze zijn er ook in de vorm van hemdjes en jurkjes. Zelf heb ik altijd normale T-shirts gebruikt die ik omhoog deed, maar om niet in een blote buik te zitten had ik er wel een voedingshemdje onder die met een speciale sluiting losgemaakt werd.
- Zoogkompressen: zoogkompressen absorberen de melk die uit je borsten lekt. Soms gebeurt dat al voor de bevalling, maar anders brengen de hormonen die na de bevalling door je lijf gieren je melkproductie wel op gang. Het is per vrouw verschillend of de melk uit de borsten lekt of niet, ongeacht het wel of niet geven van borstvoeding. Heb je wel veel belang bij zoogkompressen dan raad ik de wasbare variant zeker aan. Die absorberen een stuk meer en voelen ook veel zachter aan.
- Verzorgingsproducten (verzorgende crème + olie): striae is niet te voorkomen, er spelen veel factoren een rol waar je geen invloed op bent, zoals erfelijkheid. Er worden wel een aantal dingen aangeraden om striae te beperken; smeer met een crème met 15% glycolzuur en drink genoeg. Er bestaan ook speciale oliën om op je buik te smeren, om de huid soepel en flexibel te houden. Start hiermee bij het begin van de zwangerschap en blijf smeren tot 3 maanden na de geboorte. Zelf heb ik nog nooit iets op mijn buik gesmeerd en ik heb hele minimale striae (een beetje rond de navel en wat op mijn heupen).
- Vitamine D: voor een goede botopbouw van de ongeboren baby is het advies om de hele zwangerschap lang 10 microgram vitamine D te slikken. Vitamine D is vaak toegevoegd aan foliumzuurtabletten en ook aan multivitaminen voor zwangere vrouwen.
- Voedingskussen (optioneel): voedingskussens zijn multifunctioneel en in verschillende vormen en wisselende mate van stevigheid te krijgen. Ze geven ondersteuning tijdens de zwangerschap, bijvoorbeeld onder je buik of tussen je benen om je bekken stabiel te houden. Ook worden ze gebruikt bij het geven van borstvoeding, om de spanning op je rug te verminderen. Ze worden hier aangeduid als optioneel, je komt namelijk ook een heel eind met een normaal hoofdkussen of sierkussen.
- Voedingskussenhoes (optioneel): om de vulling van het voedingskussen te beschermen en voor de looks kun je een hoes om je voedingskussen doen. Ze zijn wasbaar en in verschillende kleuren verkrijgbaar.