Baby uitzetlijst: voor later

Wat heb je nodig en wat kun je missen? Deze keer ga ik de categorie ‘voor later’ langs aan de hand van de online Prénatal uitzetlijst.

Uitzetlijst Prénatal
  • Campingbedje + matras: een campingbed is een babybedje wat eenvoudig kan worden ingeklapt waardoor het makkelijk mee te nemen is. Standaard wordt er een relatief dun matras bij geleverd, dit is voor sommige mensen een reden om er een opvouwbaar reisbedmatras bij te kopen. Dit matras heeft dezelfde afmetingen als een ledikant, maar is makkelijker mee te nemen. Zelf hebben wij een Aeromoov campingbed gekregen, die is ontzettend handig op te vouwen en mee te nemen, maar heeft wel een afwijkend formaat en dun matras! Verder zijn er bedjes verkrijgbaar met een bodemverhoger, een verschoonblad, een kruipluik voor oudere kindjes of bedjes met wieltjes aan 1 zijde om makkelijk te verplaatsen.
  • Buggy: bij aanschaf van een 3-in-1 kinderwagen is altijd een zitje inbegrepen die je kunt gebruiken vanaf een maand of 4/5. Een kinderwagen is stevig en robuust met grote banden en een goed vering. Een buggy dient verder hetzelfde doel als een kinderwagen met zitje, maar hij is vele malen lichter en goed manoeuvreerbaar. Je kunt ze soms zo klein opvouwen dat ze meekunnen als handbagage in het vliegtuig. De zitting kan niet omgedraaid worden, wat bij een kinderwagen wel kan. Overschakelen naar een buggy kun je doen tussen de 10 en 12 maanden.
  • Traphekjes: zelf hebben wij inmiddels 4 traphekjes, omdat ik niet meer overal bij kan zijn. Met 1 kleintje in huis snap ik wel dat je zonder traphekje zou kunnen, afhankelijk van hoe je huis ingedeeld is. Vanaf het moment dat je baby begint met kruipen moet je nagaan of een traphekje noodzakelijk is voor de veiligheid en dit geldt tot ze zelfstandig de trap op en af mogen lopen ergens tussen de 2 en 3 jaar.
  • Veiligheidsartikelen: hiermee worden babysloten voor laden en kasten en stopcontactbeveiligers bedoeld. Maar het gaat er vooral om dat je vanaf het moment dat je baby kan tijgeren er voor moet zorgen dat de ruimte veilig is voor een baby. Zorg er dus ook voor dat kasten bevestigd zijn aan de muur en dat schoonmaakmiddelen en medicijnen onbereikbaar zijn. Denk ook om losliggende snoeren en kabels, scherpe hoekjes van meubels en giftige kamerplanten. Ook kunnen sommige kachels kokendheet worden in de winter. Voor iets oudere kindjes moet je er ook om denken dat de snoeren van rolgordijnen niet los hangen en dat ramen op de eerste verdieping niet wagenwijd open kunnen.
  • Fietsstoeltje: een fietsstoeltje voorop de fiets is geschikt voor baby’s vanaf 9 maanden tot peuters van een jaar of 3. Een fietsstoeltje achterop de fiets gebruik je voor kinderen van 3 tot 6 jaar. Wil je eerder op pad met je baby op de fiets dan zijn er niet veel opties, het ruggenmerg van een baby is niet stevig genoeg op de schokken van een fiets op te vangen. Er bestaat wel een speciale drager voor een autostoeltje achterop de fiets, maar dat wordt over het algemeen niet toegejuicht. Ook is met een draagzak fietsen niet een veilige optie. De laatste optie die overblijft is een autostoeltje tegen de rijrichting in bevestigen in de bak van een bakfiets. Ook dan moet je wel wachten tot je baby ongeveer 3 maanden oud is.
  • Muziekmobiel (optioneel): een muziekmobiel draait rondjes met kleine hangertjes eraan en speelt vaak een muziekje af. Het geeft je kindje iets om naar te kijken of later ook naar te reiken met de handjes. Het muziekje kan je baby helpen om in slaap te vallen. Je kunt hem bevestigen boven de wieg of het ledikant, maar mocht je ‘slapen’ en ‘spelen’ willen scheiden dan kun je er voor kiezen om de muziekmobiel alleen boven de box te hangen.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *