Baby uitzetlijst: slapen

Wat moet je écht aanschaffen en wat kun je laten? Heb je het direct nodig of kun je het later aanschaffen? En waar kun je het kopen? In deze blog ga ik aan de hand van de Prénatal uitzetlijst het onderwerp ‘slapen’ bij langs.

Uitzetlijst Prénatal
  • Wieg en/of ledikant: voor de langere termijn heb je sowieso een ledikant nodig (een wieg kan alleen de eerste 3 tot 6 maanden). Een ledikant kan tot ongeveer 2,5 jaar worden gebruikt, of zelfs nog langer als je een ledikant koopt die je later om kunt bouwen tot peuterbed. Tegenwoordig gebruiken veel mensen een co-sleeper in plaats van een ouderwetse wieg, wat zeker wel erg handig kan zijn voor de eerste maanden. Een wieg en ledikant kun je prima tweedehands kopen, of bij IKEA of een (online) babyspeciaalzaak.
  • Matras: bij een wieg koop je vaak direct het matras erbij en voor een ledikant zijn er ook vele matrassen te koop. Zelf gebruiken mijn ouders en ik het IKEA HIMLAVALV matras. Deze heeft een uitwasbare hoes en de kern kan afgespoeld worden onder de douche. Ook is hij heel ademend en dus ontzettend veilig. Door de consumentenbond komt dit matras al meerdere jaren als beste uit de test.
  • Matrasbeschermer: volgens de consumentenbond is een matrasbeschermer niet nodig en zelfs minder goed voor een baby, wanneer de matrasbeschermer weinig of geen lucht doorlaat. Alternatieven zijn dus bijvoorbeeld een matras met wasbare tijk op 60 °C. Zelf gebruiken we een molton matrashoes (omdat dit materiaal meer vocht absorbeert) zonder waterbestendige binnenzijde met daar overheen een katoenen hoeslaken.
  • 3 hoeslakens: omdat een wieg en een ledikant verschillende afmetingen hebben, heb je voor beide in ieder geval twee hoeslakens nodig. Is er eentje vies en in de was, dan heb je altijd een schone om te gebruiken. Zelf gebruik ik katoenen hoeslakens, maar ze zijn ook te krijgen met jersey of badstof materiaal. Als je geen droger hebt, doe je er vaak wel goed aan om nog een derde hoeslaken te hebben. In geval van ziekte ben je al door de eerste twee hoeslakens heen voordat ze droog zijn.
  • 2 wieg- en/of ledikantdekens: als je googelt op ‘babybedje opmaken’ krijg je een heel aantal korte instructiefilmpjes. Zelf vond ik het namelijk wel handig om te weten waar al die hoeslakens, lakens en dekens voor zijn. Wiegdekens zijn meestal 75×100 cm en worden gebruikt in de wieg, kinderwagen en autostoel. Omdat je er meestal een laken onder gebruikt, kan twee dekentjes voldoende zijn. Ze worden namelijk niet echt vies. Wel moet je letten op de dikte (TOG-waarde) van het deken. Zelf had ik in de kraamweek een dik en een dun deken in het wiegje en nog een derde deken in de kinderwagen. Kort na de geboorte heb ik nog een vierde gekocht die we standaard in de auto hadden liggen om te gebruiken bij de autostoel. Als het gaat om ledikantdekens (100×150 cm) is twee (1 dikke en 1 dunne bijvoorbeeld) genoeg. Toen mijn zoontje eenmaal in het ledikant sliep, gebruikten wij direct een dikke slaapzak en tot op tweejarige leeftijd zelfs alleen een slaapzak (omdat losse dekens bij een beweeglijk kind niet veilig zijn).
  • 3 wieg- en/of ledikantlakens: wieglakens gebruikten wij in de wieg en in de kinderwagen. In principe is het getal 3 gebaseerd op ‘1 in gebruik, 1 in de kast en 1 in de was’, maar dit gaat niet op als je de lakens op meerdere plekken gebruikt. Wij hebben uiteindelijk 4 wieglakens gebruikt en 2 ledikantlakens.
  • 3 molton hoeslakens/ onderleggers: molton onderleggers zijn kleine stukken stof die je op het matras (onder de katoenen hoeslaken) kunt leggen, ter hoogte van de kont van je baby. Het is net als een molton hoeslaken een extra absorptie laag om het matras te beschermen. Ik heb ze niet apart gekocht, maar die van mijn moeder van vroeger gebruikt. In de wieg was het wel handig, maar we hadden een baby die zelden het bed vies maakte. Ik had daarnaast 1 molton hoeslaken voor de wieg en 1 voor in het ledikant. Inmiddels heb ik van beide twee en de molton onderleggers liggen nog steeds in de kast mochten we ze willen gebruiken voor de nieuwe baby.
  • Babyfoon: niet essentieel voor de eerste weken, maar wel erg handig. Onze baby was in de eerste weken vaak op dezelfde verdieping als wij, maar zodra je kindje boven slaapt terwijl jij beneden bent en je huis is goed geïsoleerd, dan is een babyfoon handig om te horen wanneer je baby weer wakker is. Ze zijn er mét en zonder camera en temperatuurindicatie. Welke je wilt gebruiken is dus heel persoonlijk. Wij hebben een simpele babyfoon gekregen van Alecto voor ongeveer €50,-.
  • 2 kruiken + kruikenzakken: baby’s hebben de eerste dagen veel moeite met het reguleren van hun temperatuur. Bij een temperatuur van 36,5 tot 37 graden wordt door de kraamzorg een kruik geadviseerd en bij een lagere temperatuur zelfs twee kruiken. Het maakt daarbij niet uit of je baby in de winter of in de zomer geboren wordt. Als bescherming wordt de hete kruik altijd in een kruikenzak gedaan en/ of ingewikkeld met een hydrofiele doek. Meestal worden er heetwater kruiken gebruikt van kunststof of metaal, omdat die het langst warm blijven. Er bestaan ook elektrisch oplaadbare kruiken, die worden minder heet en hebben even tijd nodig om op temperatuur te komen. Alle andere soorten kruiken zijn ongeschikt voor een baby.
  • 2 pyjama’s: het is erg persoonlijk of je je baby ’s nachts een pyjama aan wilt doen of niet. De kleding die mijn baby overdag aanhad was comfortabel genoeg om in te slapen en ik wilde mijn baby’s niet steeds omkleden (dat gaat nog steeds niet van harte bij mijn zoon). Ik ben pas na een jaar een pyjama gaan gebruiken voor de nachten, voor die tijd werden ze door mij gewoon gebruikt als een outfit voor overdag.
  • 2 slaapzakken (optioneel): mijn baby’s zijn erg beweeglijk en maken zichzelf wakker met hun handjes. Ik heb daarom bij de oudste al snel een Puckababy Piep (0-3 maanden) aangeschaft en bij mijn tweede baby ook nog een swaddle (0-3 maanden) om te proberen. Bij mijn zoontje zijn we na de Puckababy Piep overgegaan naar een Puckababy Mini (3-6 maanden). Zodra een baby kan rollen is dit niet meer vertrouwd en toen zijn wij pas voor het eerst een slaapzak gaan gebruiken. Slaapzakken zijn er in veel verschillende TOG-waardes (0,5 voor de zomer en 2,5 of 3,0 voor de winter) en daarom niet handig om te vroeg te kopen. Het hangt namelijk allemaal af van de grootte van je baby en het seizoen welke je nodig hebt. Er zijn wel slaapzakken te koop vanaf maat 56/62. Als dit je handig lijkt kun je ze natuurlijk aanschaffen en proberen!
  • Hemel of klamboe + piekstok (optioneel): een klamboe kan handig zijn als je veel last hebt van muggen in huis, of je kunt ze puur ter decoratie aanschaffen. Een hemeltje kan gebruikt worden tegen tocht. Wees je wel bewust van de gevaren als je de klamboe gebruikt bij oudere baby’s en kinderen.
  • Luchtbevochtiger (optioneel): dit voelt wederom als geld weggooien en is absoluut niet nodig voor een baby. Alleen wanneer je baby bijvoorbeeld last heeft van een droge huid met eczeem gerelateerde klachten, kan een luchtbevochtiger je dampende redder in nood zijn. Maar dit is dus niet iets wat je vóór de geboorte al in huis hoeft te hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *