Baby uitzetlijst: flesvoeding

Wat heb je nodig en wat kun je missen? Deze keer ga ik de categorie ‘flesvoeding’ langs aan de hand van de online Prénatal uitzetlijst.

Uitzetlijst Prénatal
  • 4 zuigflessen (2 klein + 2 groot): kunststof flessen kunnen in de vaatwasser en magnetron en gaan niet kapot. Glazen flessen zijn duurzaam, maar wel zwaarder en kunnen breken. Flessen van RVS zijn onbreekbaar en duurzaam, maar kunnen niet in de magnetron. Daarnaast zijn flessen met een wijde hals het makkelijkst om schoon te maken. Sommige flessen hebben een luchtventiel in de bodem verwerkt om vacuüm te voorkomen en een knik in de fles zorgt ervoor dat de speen goed vol blijft en de baby zich niet makkelijk verslikt. De hoeveelheid voeding per keer varieert per kind en leeftijd van 80 ml tot 200 ml. Het is dus handig om in ieder geval 1 of 2 flessen te kopen met een duidelijke maatverdeling en een inhoud van 240 ml want die kun je wel gebruiken tot een jaar. Mijn baby’s kregen borstvoeding en dronken meestal niet meer dan 100 ml per voeding, een flesje van 125 ml is dan voldoende voor de eerste weken.
  • 2 extra flessenspenen (1 gaats): er zijn heel veel verschillende flessenspenen. Een speen speciaal voor de eerste voedingen na de geboorte bevat 1 klein gaatje. Vanaf 1 maand kun je een speen gebruiken met 2 kleine gaatjes, nog altijd met een langzame toevoer. Vanaf 3 maanden is er nog veel meer keuze aan spenen. Er zijn zachte en stevige spenen, latex en siliconen spenen, met een ‘kerstmodel’ of ‘dental-model’ en het aantal en de grootte van de gaatjes verschilt. Het is allemaal een kwestie van uitproberen en geheel afhankelijk van de manier waarop jouw baby drinkt. Let op: een speen gaat ongeveer 6 weken mee!
  • Flessenreiniger: bedoeld om flessen met een smalle hals aan de binnenkant schoon te maken. Ze zijn er van siliconen, metaaldraad en zelfs elektrisch.
  • Vitamine D: er is vitamine D toegevoegd aan flesvoeding, maar het voedingscentrum raadt alsnog aan om je baby vanaf dag 8 tot 4 jaar dagelijks vitamine D-druppels te geven. Je zit daarmee altijd nog ruim onder de veilige bovengrens. Kinderen met een donkere of getinte huid hebben een leven lang extra vitamine D nodig.
  • Flesverwarmer (optioneel): een flesverwarmer is wel erg handig, maar zeker niet noodzakelijk. Er zijn namelijk ook andere manieren waarop je een flesje kunt verwarmen. Je kunt het flesje in de magnetron zetten en op maximaal 600 watt verwarmen met regelmatig zwenken van het flesje om hele hete plekken te voorkomen. De richtlijn is 15 seconden per 50 ml melk. Je wilt dat de melk lauwwarm wordt om aangenaam te zijn voor de baby. De veiligste manier om melk op te warmen zonder flessenwarmer is om het flesje in een bak of pan met warm (30-37 °C) water te zetten. Zo warmt de melk langzaam op en wordt het nooit te heet. Wel duurt het langer dan een flesverwarmer of de magnetron.
  • Magnetronsterilisator (optioneel): steriliseren doe je met alle flessen, kolfonderdelen en speentjes vóór het eerste gebruik. Meestal is het daarna voldoende om ze grondig te reinigen, tenzij er andere factoren (ziekte, vroeggeboorte, e.d.) een rol spelen. Een magnetronsterilisator gebruik je dus in de meeste gevallen niet veel en daarom is hij ook optioneel. Steriliseren kan in een pan met kokend water. Dompel alles geheel onder water en laat 10 minuten koken (spenen voor 3 minuten). Een magnetronsterilisator steriliseert doormiddel van stoom. Je hoeft de sterilisator alleen maar te vullen met water, de onderdelen erin te plaatsen en het geheel 7 minuten in de magnetron te plaatsen. Laat het vervolgens nog twee minuten staan met de deksel erop en je voorwerpen zijn weer steriel voor gebruik.
  • Melkpoedercontainer (optioneel): er zijn verschillende containers te krijgen, vaak met minimaal 3 vakken waar je de juiste afgemeten hoeveelheid melkpoeder voor 1 flesje in kunt scheppen. Maar je kunt ook gewoon een voorraadbakje vullen met poeder en het schepje meenemen om ter plekke je flesje te vullen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *