Baby uitzetlijst: er op uit

Wat heb je nodig en wat kun je missen? Deze keer ga ik de categorie ‘er op uit’ langs aan de hand van de online Prénatal uitzetlijst.

Uitzetlijst Prénatal
  • Kinderwagen: bijna iedereen maakt wel gebruikt van een kinderwagen. Bij de keuze voor een kinderwagen zal er een wereld voor je open gaan, er zijn zó ontzettend veel opties. Gloednieuw zijn kinderwagens een grote uitgave, maar ze zijn er ook tweedehands en te huur. Veel kinderwagens worden verkocht als 3-in-1 wagen, ze hebben namelijk een reiswieg, een zitting en de autostoel groep 0 past op hetzelfde onderstel. Een reiswieg is een horizontale bak waar je baby de eerste maanden in ligt, meestal met een zonnekap. Als je baby niet meer in de bak past of meer wil kunnen zien, dan zet je de zitting op het onderstel van de kinderwagen. Meestal past deze in twee richtingen op het onderstel. Soms wordt een groep 0 autostoel en bijpassende adapters bij de kinderwagen verkocht.
    Waar je verder op kunt letten bij aanschaf van een kinderwagen: vering, materiaal en kwaliteit van de banden, hoe compact en eenvoudig de wagen opgevouwen kan worden, hoe groot de boodschappenmand is, een 3- of 5-punts gordel, of de zitting in meerdere posities gekanteld kan worden en of de bekleding afgenomen en gewassen kan worden.
  • Hoeslaken, laken en deken kinderwagen: de reiswieg van de kinderkamer bevat een dun matras waar je een hoeslaken omheen kunt doen. Je maakt de reiswieg vaak op dezelfde manier op als de wieg en het ledikant. Een molton hoeslaken of onderlegger voor goede absorptie bij doorlekken, een hoeslaken eromheen, een hydrofiele doek onder het hoofdje voor spuug en een laken en deken om de baby warm te houden.
  • Regenhoes reiswieg: deze kan inbegrepen zijn bij de kinderwagen en wordt gebruikt om de baby droog te houden als je op pad bent met de reiswieg op de kinderwagen en het gaat regenen.
  • Regenhoes kinderwageninzet: hetzelfde geldt voor de zitting van de kinderwagen. Daar kun je ook een regenhoes voor gebruiken om je kindje droog te houden. Hoe vaak je de regenhoes werkelijk gebruikt is afhankelijk van hoe vaak je op pad bent met de kinderwagen met slecht weer.
  • Parasol kinderwagen: soms wordt een parasol of zonnescherm meegeleverd met de kinderwagen, maar je kunt ze ook los kopen. Een parasol is wel erg handig, omdat je niet altijd je baby uit de zon kunt houden.
  • Verzorgingstas + verschoningsmatje: een verzorgingstas of luiertas is er in alle vormen, kleuren en maten. Heb je al een tas die groot genoeg is voor een extra setje kleding, een stapel luiers en alle voedingsbenodigdheden, dan heb je echt niet een speciale verzorgingstas nodig. Mocht je er wel eentje aanschaffen dan komen ze soms met een verschoningsmatje. Dat kan best handig zijn als je je baby ergens anders zonder aankleedkussen wilt verschonen. Zelf gebruikte ik altijd een hydrofiele doek op de grond of op de bank en heb ik nog nooit een speciale tas gehad.
  • Autostoel groep 0: een autostoel groep 0 wordt door veel mensen ook wel een Maxi Cosi genoemd. Dat klopt niet, omdat Maxi Cosi een merk is met vele verschillende maten autostoelen. De groep 0 autostoel is geschikt voor baby’s tussen de 40 en 83 cm. Meestal zijn dit kindjes tussen de 0 en 9 maanden. Je kunt hier veel kanten mee op, duur of goedkoop, met of zonder isofix base (en de nieuwste onderstellen kunnen zelfs draaien) en met of zonder zonnekap. Toch kun je er ook voor kiezen om géén groep 0 autostoel aan te schaffen. De nieuwste veiligheidsstandaard is de i-Size autostoel. Deze bevestig je bijna altijd met Isofix en zijn ook verkrijgbaar als combinatie autostoel groep 0/1/2/3 en dus te gebruiken vanaf de geboorte tot 4, 8 of zelfs 12 jaar. Deze stoelen gebruik je tot minimaal 15 maanden achterstevoren, maar achterstevoren vervoeren kan zelfs tot 4 jaar. Achterstevoren vervoeren is het veiligst voor kleine kinderen.
  • Regenhoes autostoel: je kunt voor de groep 0 autostoel een regenhoes aanschaffen. De hoes beschermt je baby tegen regen en wind. Je zult hem in de auto niet nodig hebben, maar als je de autostoel gaat gebruiken op je kinderwagen onderstel, dan kan een regenhoes wel handig zijn. Zelf had ik geen groep 0 autostoel omdat deze niet op onze tweedehands kinderwagen paste en dus ook geen regenhoes.
  • Voetenzak autostoel (optioneel): bij het gebruik van een groep 0 autostoel kan een voetenzak heel handig zijn. Ze zijn speciaal gemaakt voor deze stoelen, omdat de riem er doorheen kan. Voetenzakken zijn vaak gemaakt van heerlijk zachte materialen en zijn bedoeld om je baby warm te houden in de auto. Volgens de Prénatal is de voetenzak optioneel en dat begrijp ik wel, je kunt namelijk ook gewoon warme kleertjes aan doen en een deken over de autostoel gebruiken.
  • Voetenzak kinderwageninzet (optioneel): voetenzakken zijn niet heel groot, dus ze zijn vooral te gebruiken bij baby’s. Een voetenzak voor de zitting van de kinderwagen heeft dezelfde functie als de voetenzak voor in de autostoel. Soms komt de zitting van de kinderwagen al met een afritsbare zak rond de voeten, maar je kunt ze ook los kopen. Het is afhankelijk van in welk seizoen je gebruik gaat maken van de kinderwagen met zitting en je kunt als alternatief ook gebruik maken van warme kleding en een deken.
  • Draagdoek of buikdrager (optioneel): je hebt een draagdoek en een draagzak. Een draagdoek moet je zelf knopen en een draagzak is voorgevormd. Je hebt ze voor verschillende leeftijden. Ze zijn vooral op de buik gedragen erg ergonomisch voor de baby, die zit dan in een natuurlijke M-positie, met knieën boven de heupen. Een draagdoek/ of –zak is optioneel, maar vooral bij onrustige baby’s erg geschikt voor dutjes en onrustige momenten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *