Baby uitzetlijst: bevallen

Wat heb je nodig en wat kun je missen? Deze keer ga ik de categorie ‘bevallen’ langs aan de hand van de online Prénatal uitzetlijst.

Uitzetlijst Prénatal
  • Kraampakket: ook als je in het ziekenhuis bevalt heb je de inhoud van een kraampakket echt nodig! Het kraampakket moet zeker 6 weken voor de uitgerekende datum in huis zijn en vraag je aan bij je zorgverzekeraar of bestel je online. Het bevat een groot aantal items waarvan je zelf waarschijnlijk het doel nu nog niet kent, maar de verloskundige en kraamverzorger weten er wel raad mee. Een matrasbeschermer kun je een aantal weken voor de uitgerekende datum gaan gebruiken om je matras te beschermen voor het eventueel breken van je vliezen. Bij een thuisbevalling heb je naast het kraampakket nog een aantal dingen nodig zoals 2 emmers en vuilniszakken.
  • Digitale thermometer: je bent na de bevalling extra kwetsbaar voor infecties. Je moet dus naast een thermometer voor de baby ook een digitale thermometer voor jezelf hebben. De voorkeur gaat uit naar een rectale temperatuurmeting want die is het meest betrouwbaar. Een oor thermometer wijkt te veel af. Zelf had ik na mijn eerste bevalling een blaasontsteking (ontstaan door katheterisatie) en dat werd zo op tijd ontdekt.
  • Extra 2-3 pakken kraamverband: kraamverband is extra groot maandverband wat gebruikt wordt na de bevalling. Het bevat geen plastic, wat mogelijke irritaties voorkomt. In het kraampakket zitten meestal 2 of 3 pakken kraamverband die je kunt gebruiken in combinatie met netbroekjes (ook in het kraampakket) zodat het verband goed op z’n plek blijft. Afhankelijk van de hoeveelheid bloedverlies heb je aan het kraamverband uit het kraampakket wel of niet genoeg. Zelf kun je ook kiezen voor biologisch of wasbaar kraamverband of je stapt nadat het kraamverband op is over op gewoon maandverband. Mij werd na de bevalling Kotex maandverband aangeraden, omdat dit geen plastic laagje bevat (plastic kan zorgen voor broeien).
  • 3 navelbandjes: dit wordt tegenwoordig niet meer gebruikt. Aanschaffen is dus zonde want dan worden ze ongebruikt weggegooid. Ze zijn vervangen door de navelklem die in elk kraampakket zit en de nieuwste variant: een cordring (die zit ook al in sommige kraampakketten, maar kun je ook online kopen en soms via de verloskundige).
  • Veiligheidsspelden: niet nodig! Vroeger werden ze gebruikt bij katoenen luiers, maar in mijn ervaring en ook wat ik er online over lees heeft niemand de veiligheidsspelden gebruikt na de bevalling. Het is eigenlijk voor iedereen een mysterie waarom ze op elke uitzetlijst staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *