Baby uitzetlijst: aankleden

Wat heb je nodig en wat kun je missen? Deze keer ga ik de categorie ‘aankleden’ langs aan de hand van de online Prénatal uitzetlijst.

Uitzetlijst Prénatal

  • 6 (overslag)rompers maat 50-56: welk type romper je wilt kopen is erg persoonlijk. In principe zouden overslagrompers het makkelijkst moeten zijn, omdat je je baby er bovenop legt en dan als het ware inwikkelt door de handjes in de mouwen te doen en de voorkant vast te knopen. Toch vind ik het zelf meer werk dan een normale romper aandoen die over het hoofdje moet. Dat voelt eerst heel spannend, maar je leert snel genoeg hoe breekbaar je baby (niet) is. Verder heb je nog de keuze voor lange of korte mouwen. Zelf heb ik een sterke voorkeur voor korte mouwen, omdat je daar makkelijker een trui of shirt met lange mouwen overheen krijgt. Mocht je baby nou geboren worden in een hele koude winter, dan kun je alsnog kiezen voor rompers met lange mouwen. En zit je net in een seizoensovergang, dan kan je baby ook een romper met lange mouw dragen zonder iets er overheen. Je zult zelf moeten gaan uitzoeken wat je handig vindt. Verder raad ik altijd maat 56 aan, of de combinatie van maat 50-56. Gemiddeld zijn jongetjes 51 cm en meisjes 50 cm bij de geboorte. Maat 50 is dan direct al krap.
  • 6 setjes newborn kleding: 6 setjes kleding is eigenlijk voor alle kleine maten het uitgangspunt. Vanaf een jaar of 2 heb je genoeg aan 3 van alles (3 broeken, 3 truien etc.) omdat kinderen dan minder spugen of doorlekken. Hoe je deze 6 setjes invult is afhankelijk van je eigen smaak, het seizoen en wat je handig vindt. Met 6 boxpakjes ben je er ook.
  • 2 mutsjes: pasgeboren baby’s moeten een mutsje op om niet te veel warmte te verliezen. Baby’s kunnen zichzelf namelijk eerst nog niet goed warmhouden. Er zijn ontzettend veel verschillende mutsjes te krijgen en je zult ze misschien ook wel cadeau krijgen. Na de geboorte kun je gratis een mutsje met naam van Simply Colors aanvragen bij WIJ magazine. Dan moet je zwangerschap daar wél bekend zijn en je moet het mutsje binnen 6 weken na de geboorte aanvragen. Verder heb ik nog nooit een mutsje gehad wat écht goed past. Ze zijn snel te groot of te klein in mijn ervaring, probeer dus verschillende mutsjes uit.
  • 6 paar sokjes: baby’s verliezen snel warmte via hun voetjes, dus sokjes zijn wel belangrijk. Je kunt ook kiezen voor boxpakjes of broekjes met voetjes eraan, maar dan nog is het wel lekker om er een sokje overheen te doen. Zelf heb ik alleen maar een goede ervaring gehad met de Bambino sokjes van de Kruidvat. Alle andere sokjes, ook die van Noppies bijvoorbeeld, vielen gewoon van de voetjes af. Kruidvat heeft nu ook eigenmerk sokken, die lijken wel heel veel op de Bambino sokjes, maar daar heb ik zelf nog geen ervaring mee.
  • Slofjes: slofjes houden de voetjes van de baby ook lekker warm. Je hebt ze in leer, katoen of wol. Ik gebruikte ze niet bij een pasgeboren baby, was die was vaak al lekker in een warme doek gewikkeld, maar voor een iets oudere baby in de kinderwagen zijn ze wel handig. Ik zou wel kiezen voor slofjes met hoog sluitend klittenband of elastiek rond de enkels, want mijn baby schopte ze gewoon uit. Ik ben ze dus ook regelmatig kwijtgeraakt in de winkel of tijdens een wandeling. Kinderen die leren lopen hebben ook baat bij slofjes in plaats van stijve schoenen.
  • Jasje: welk jasje je koopt voor je baby hangt weer af van het seizoen. Voor mijn winterbaby had ik een lekker warm teddy pakje in maat 56, maar mijn zoontje geboren in september droeg pas in de winter een jas. Als pasgeboren baby’s buiten komen liggen ze meestal in een reiswieg onder warme dekens en in een draagzak of draagdoek is een jas snel te warm. Ook wordt het afgeraden om een winterjas te dragen in de autostoel. Of je dus echt een jasje nodig hebt in een kleine maat is maar de vraag. Je kunt ook kiezen voor een vestje als je baby niet in de winter wordt geboren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *